Farebná prezentácia Ruska, mínusom trapas s olympijskými kruhmi

07.02.2014 Celý región

Soči 7. februára (TASR) - V piatok o 20.14 miestneho času odštartovali XXII. zimné olympijské hry v čiernomorskom stredisku Soči otváracím ceremoniálom.

V hľadisku Olympijského štadióna Fišt nechýbali významné osobnosti politického života, podľa informácií organizátorov sa v Soči zišlo približne 40 prezidentov z celého sveta. Prostredníctvom televíznej obrazovky sledovali ceremoniál približne tri miliardy ľudí, priamo v dejisku olympiády malo tú česť 40.000 divákov. Na otvárací ceremoniál sa prišli pozrieť aj hollywoodske hviezdy Angelina Jolie a Brad Pitt.

Pestrofarebný program, ktorý sa Rusom podarilo dokonale utajiť až do poslednej chvíle, odštartoval predstavením azbuky. Organizátori si pripravili pre každé písmenko niečo z ruskej histórie. Priestor dostal sovietsky kozmický program Sputnik, svetoznámy ruský balet, čiapka ušianka či velikáni ruskej histórie - chemik Dmitrij Ivanovič Mendelejev a legendárny kozmonaut Jurij Gagarin.

Na ploche štadióna sa objavilo malé dievčatko Ljubov, ktoré počas pomyselného spánku premietlo divákom najdôležitejšie okamihy ruských dejín, prírodné krásy a ďalšie míľniky ruskej histórie. Počas prvej časti slávnosti sa však pritrafil prvý menší problém. Jedna z veľkých snehových vločiek, ktoré sa mali zmeniť na olympijské kruhy, sa neotvorila. Nad hlavami ľudí sa tak zjavili iba štyri kruhy, chýbal posledný z nich symbolizujúci americký kontinent.

Po privítaní ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha zaspieval mužský "chór" zborovo a mohutne ruskú štátnu hymnu. Kým na stožiar stúpala bielo-modro-červená vlajka, na ploche symetricky sa pohybujúci dobrovoľníci s prispením trikolórneho nasvietenia vytvorili mihotajúcu sa ruskú zástavu.

Na snímke chýba jeden olympijský kruh počas otváracieho ceremoniálu XII. zimných olympijských hier v Soči 7. februára 2014. Foto: TASR/AP

Ceremoniál pokračoval v rýchlom tempe tradičným defilé zúčastnených krajín a ich športovcov. Prvou krajinou, ktorej športovci zamávali nadšenému davu divákov, bolo Grécko. V staroveku sa práve pod Akropolou zrodila myšlienka olympijského ducha a symbolicky sa tu uskutočnili v roku 1896 aj prvé novodobé Hry, odvtedy Gréci pochodujú oválom počas ceremoniálu ako prví.

Slovenská ekipa na čele s vlajkonosičom Zdenom Chárom vyšla na štadión ako 64. z celkového počtu 88 účastníckych národov o 21.06 miestneho času. Plochou "korzovalo" celkove 69 členov výpravy spod Tatier.

Soči prekoná v počte vysielacích hodín Peking

Zimné olympijské hry v Soči vyprodukujú viac vysielacích hodín televíznych prenosov ako v roku 2008 na OH v Pekingu. V piatok to povedal prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Na ZOH je pritom oveľa menej športov ako na letných hrách.

"Slnko svieti na Soči, slnko svieti na atlétov," povedal Bach pred otváracím ceremoniálom v Soči. "Hry vyprodukujú prenosy do viac ako 200 krajín na svete s celkovým počtom 75.000 vysielacích hodín," dodal prvý muž MOV. Z Pekingu 2008 odvysielali 72.000 hodín

Ruská polícia zatkla štyroch aktivistov za práva homosexuálov

Tesne pred začiatkom otváracieho ceremoniálu ZOH v Soči zatkla polícia v Petrohrade štyroch aktivistov za práva homosexuálov. Tí v centre mesta rozprestreli plagát so sloganom "Diskriminácia sa nezlučuje s olympijskou chartou".

Protest zorganizovala skupina za ľudské práva All Out. Jej prestavitelia na svojom webe uviedli, že polícia ich kompletne obklúčila už pred začatím akcie.

Kontroverzný ruský zákon o zákaze otvorenej propagácie homosexuality kritizovalo množstvo politikov, štátnikov i organizácií za ľudské práva.
 
 
 

Vyberte región